Декантація и аерація вина

декантація винаНапевно, в хорошому ресторані Ви спостерігали, як сомельє переливає вино з пляшки в графин, і тільки після цього сервірує його гостям. Це називається декантація.

Так що це? Гарний звичай або, дійсно, необхідний елемент подачі вина?

З давніх часів вино подавалося в карафах. Швидше за все через відсутність пляшок. Вино продавалося бочками і відповідно, подібну покупку могли собі дозволити лише заможні клієнти. І на стіл вино сервірували в красивій, вишуканою посуді. Навіть після того, як в побут увійшли пляшки, правила хорошого тону передбачали подачу вина в карафах.

На сьогоднішній день декантація переслідує дві мети: аерацію і зняття осаду.

Для чого потрібна аерація вина ? Як правило, молоді червоні вина, які ще не досягли оптимальної зрілості, виявляються з закритим ароматом. Тобто аромат ще не встиг розкритися, а таніни складова пом'якшити. Після відкупорювання пляшки, вино насичується киснем, тобто, дихає і розкриває свій аромат. Для прискорення цього процесу, вміст пляшки переливається в графин з широкою основою для того, щоб збільшити поверхню контакту вина з повітрям.

Більш старі і насичені вина декантирують за кілька годин перед подачею на стіл. Але, ніколи не слід забувати, що є певний час аерації, яка є оптимальним для того чи іншого вина. Так як, для деяких вин тривала аерація може виявитися згубною.

І, звичайно ж, декантація вина , для того, щоб зняти осад. Наявність осаду - це зовсім не свідчення низької якості вина. А це говорить нам про те, що при обробці вина були задіяні максимально-природні технології. Але, погодьтеся, осад виглядає не апетитно і крім того, може привносити в вино гіркоту і в'язкість смаку.

Дуже часто буває, коли вину потрібна аерація і декантація одночасно. Наприклад, це молоді вина, для яких не була застосована фільтрація та є ймовірність появи осаду.

«Все вина різні, і декантірованіе залежить від безлічі факторів, включає сорт винограду, регіон, вік і якість вина. Зрештою, грають роль і особисті переваги: одним подобається, щоб вино було продекантіровано, а іншим ні »- говорить Жерар Басьо, володар титулу «Сомельє світу» і керуючий британського винного готелю TerraVina.

З процесом декантації, винний досвід може стати більш приємним і цікавим. Так само, це просто приємний і елегантний ритуал подачі вина. Експериментуйте і відкривайте нові, незвідані грані вина                                                              з декантером iSommelier Pro і iSommelier Classic.

дегустація вина
дегустація декантированого вина
 

 

go_up